...kohti sitä seuraavaa tasoa :) Perjantai ja lauantai kului Turun suunnalla Next Levelin ensimmäisellä leirillä. Tai mä ajelin kyllä yöksi omaan sänkyyn nukkumaan. Vaikka aikataulut vähän paukkuivatkin (niinkuin asiaan taitaa kuulua), niin ihan järkevät yöunet ehti tempaista.

Perjantai alkoi meidän ryhmämme osalta aamun ensimmäisillä fysiikkatreeneillä. Reaktiolähtöjä, tikapuuaskelluksia, loikkia, vähän lihaskuntopiiriä ja loppuhuipennuksena ah, aina niin ihanaa viivajuoksua. Kivasti sai jalat hapoille ja nyt sattuu.

Päivällä kuunneltiin Vapun luentoa. Hyvin pysyi hereillä aikaisen heräämisen, urheilun ja syömisenkin jälkeen, vaikka iso osa asiastakin oli toki aiemmilla luennoilla kuultua.

Luennon jälkeen sitten ekat aksat. Tämän leirin teemana oli esteosaaminen ja harjoituksissa kartoitettiin koirien (ja vähän ohjaajienkin) esteosaamisen tasoa, vahvuuksia ja heikkouksia. Tämä tehtiin varsin perusteellisesti ja kouluttajien muistiinpanot saamme myöhemmin (puhtaaksikirjoitettuina :D) itsellemme muistiksi. Hyvä juttu, sitten on oikeasti mustaa valkoisella asioista, joita ei pitäisi, vaan PITÄÄ treenata! Dead-line heinäkuu ;) Kenttä oli jaettu neljään osaan, joka koutsille omansa ja sitä kierrettiin kolmen koirakon ryhmissä. Meno oli siis hektistä, ja kun häiriöitäkin oli ihan riittämiin, sai tilanteeseen sopivasti kisamaisia kierroksia.

Meillä oli ensin Marin rata, jossa katsottiin keinua, pussia ja muuria. Kaksi pätkää tehtiin. Keinun vastaanotto toimi, mutta muurin takaaleikkaus ei. Keinun taaksejäännissä rytmitin ensin huonosti, mutta kun lähetin uudestaan paikaltani, Nipsu ampui hienosti keinun loppuun asti. Toisessa pätkässä oli ihmisnuoli muurille, sivuirtoaminen keinulla, pussijarrutus ja ennakoiva valssi pussilla. Nipsua palkatessa ihmettelin, että mitä se Mari huitoo siellä kentän laidalla. Tuuletti :D Oli kuulemma päivän parhaita siihen mennessä. Nipsu kyllä ylitti odotukset keinulla, ei haitannut voimakas sivuirtoaminen. Sain erityiskehut selkeistä kontaktivapautuksista.

Viikonlopun radat menee jo sekaisin, mutta oiskohan seuraavana ollut Jaakon rengas- ja putkirata. Renkaalla takaaleikkaus taas sitten toimi, samoin sivuirtoaminen kutsuna. Putkijarrussa oli mitoitusongelmaa, muuten mm. pimeä kulma ihan hyvin. Vikan suoran putken jälkeen Nipsu ei irronnut hypylle sitten millään. Oltiin Jaakon kanssa hyvin samoilla linjoilla meidän ongelmistamme. En luota Nipsuun ja autan sitä liikaa. Nipsu on älyttömän tarkka ohjauksessa, esim. takaaleikkauksen pitää olla just eikä melkein, että onnistuu. Ja aina se ei ole, eikä tule olemaankaan. Koira pitää vaan opettaa sietämään tiettyä toleranssia ja virheitä ohjauksessa (=lisää itsenäisyyttä). Ja sitten mut opetetaan luottamaan siihen.

Janitan radalla testattiin häiriöitä hypyillä ja puomilla. Olipa muuten vaikeaa ohjata mahdollisimman huonosti! :D Kohta kymmenen vuotta on yrittänyt opetella hallitsemaan käsiään ja nyt piti huitoa mahdollisimman häiritsevästi. Nipsu piti rimat ihan hyvin. Ainakin yksi tippui hypyllä, jolle piti heittää ilman linjaamista ja juosta karkuun. Puomilla valssi lähellä kontaktia ei oikein onnistunut ja taaksejäännissä teki vähän hitaasti.

Mikon radalla keskityttiin keppeihin. Nipsu oli varmaan jo vähän poikki ja kesti normaaliakin huonommin. Kutsuna ja vedättäen onnistui, mutta jyrkkä päällejuoksu aiheutti lopetuksessa epäröintiä. Avokulmaan törkkäisyä en osannut itse (kun en niitä koskaan tee). Jyrkkä takaaleikkaus umpikulmaan lähetyksen jälkeen ei onnistunut, eikä Nipsu sen jälkeen pystynyt oikein millään pujottelemaan loppuun, kun jäin taakse.

Lauantai aloitettiin aamun ekana ryhmänä. Jatkettiin samantapaisella treenillä.

Nyt ensin Jaakon kentälle, jossa katsottiin pituutta. Lähetyksestä ei tullut mitään, muut menivät oikein hyvin. Päällejuoksut olivat kuulemma siihen mennessä parhaat :) (Puolet koirakoista oli siis tehnyt treenin jo torstaina.) Sen verran tiukkaan Nipsu kääntyi, että kaatoi kulmakepin molemmissa suunnissa. Ja takaaleikkauskin toimi. Tästä huomasi taas sen ailahtelevuuden.

Janitan radalla oli kaksi aata ja oksereita. Tehtiin kaksi pätkää, joilla muut taas ihan hyvin, mutta sekä yksi takaaleikkaus okserille että aalle kusivat. Kontakteilla kääntyi vähän vinoon, mutta muuten teki hyvin ja kesti siis taakse jäämisen, sivuirtoamisen, sen vaikean valssin, päällejuoksu-persjätön ja päällejuoksun. Oksereiden hyppelyssä ei mitään ongelmia, niille mm. ihmisnuoli, takaaleikkaus ja pyöritys.

Mikolla oli taas pujottelua, lisäksi pöytää. Pujottelut meni ihan hyvin, pöydästä Nipsulla ei ollut mitään käsitystä. Ollaan me sitä sentään joskus treenattu, mutta nyt mm. kiersi suorana kutsuna... Kepeillä törkkäisyjä, lähetystä, takaaleikkaus, persjättö-vedätys, taakse jäänti ja pujottelu kohti putkea.

Viimeisenä Marin puomirataa. Kolme eri pätkää, erilaisia vedätyksiä, sivuirtoamista ja taaksejääntiä. Ekassa vedätyksessä Nipsu himmaili, persjätössä ja sivuirtoamisessa teki hyvin. Päällejuoksussa tuli läpi. Toistotkin saattoivat vaikuttaa, mutta opin kyllä viikonlopun aikana, että lähellä kontaktia tehtävät liikehäiriöt ovat sille vaikeita. Yleensähän sitä tuleekin huideltua jossain kauempana. Taakse jäännissä Nipsu yllätti taas positiisesti, ja meni taakseen vilkuilematta loppuun asti. Ei täysiä, mutta kumminkin. Onhan tätä toki treenattukin!

Odotan innolla sähköpostikoostetta, koska unohdin varmaan jo jotain. Oli kyllä ihanan perusteellinen setti. Positiivista sinänsä, että heikkoutemme olivat sellaisia, jotka jo aika hyvin tiedostin. Tyypillisiä virheitä tuli esiin ja toisaalta vahvuudet toimivat haastavassakin tilanteessa. Tietyt ajatukseni vahvistuivat ja selkeytyivät, mutta sain myös uusia juttuja. Näin uudenvuodenaattona onkin hyvä alkaa suunnitella tulevia treenejä! :)