Enpä olisi uskonut tämänkään päivän ihan vielä koittavan. Nipsun nollaprosentti on ollut varmaan alle 30, ja nyt mennä tempaistiin viime kisojen tuplan perään triplanolla! Sehän on vastoin kaikkia oletuksia, todennäköisyyksiä ja epäonnistumisen kokonaismäärän logiikkaa...! Eikö agility noudatakaan niitä?!

Kisat käytiin Ylöjärvellä Vuorentaustan koululla. Löysin sinne heti, kun olin käynyt pyörähtämässä Soppeenharjun koululla vanhasta muistista ;) Minit ja medit tuomaroi Johanna Wüthrich.

Ensimmäinen agilityrata näytti periaatteessa ihan kivalta, mutta siellä oli muutama inha esteiden ohivienti. Kepeille meno oli aika paha, kun matkalla oli sekä pituus, puomi että putki. Ei oikein tiennyt, kummalta puolen yrittää, kun ansoja oli joka suunnalla. Aika moni koira löysikin tiensä putkeen, vaikka osa ohjaajista jopa yritti linjata edelliseltä hypyltä. Tähän meinasi Nipsukin tie tyssätä. Se kiersi ja kaarsi ja mä huusin lähes paniikissa kepkepkeppiä. Aikaa meni, mutta selvittiinpä, huh! Muuten meni niin kuin olin suunnitellutkin. Luna voitti ja Nipsu oli toinen.

A-rata

Toisella radalla epäilytti lähinnä ehtiminen putkien jälkeisiin tilanteisiin, muuten rata oli helpompi. Alussa oli kakkoshypyn takaakierto. Siinä oli pakko ottaa revanssi Hyvinkään kolmannen esteen hyllystä ;) Tää oli toki helpompikin pakkovalssipaikka. Puomilta Nipsu aavisti. Olin huomaavinani sen radallakin, mutta toki vasta vapautuskäskyn sanottuani ja Nipsun ollessa jo putkessa. Tää on tää nopeiden vapautusten kääntöpuoli. Täytyy taas välillä olla huolellisempi. Nipsu on onneksi kiltti sheltti, eikä sen kontaktit tuommoisesta hajoa, kun muistaa vaan seuraavalla kerralla olla tarkempi. Keinun kontaktia olen mietiskellyt ja tällä radalla kokeilinkin vapautusta ennen 2on 2offia. Sitä on helppo testailla, kun kontaktille on oma käsky. Keinua pitäisi vaan muutenkin treenata paremmaksi.

Kahden ekan putken jälkeen ehdin ihan hyvin, mitä nyt mun valssi ennen aata oli ihan kökkö ja suuntautui mihin sattuu. Mutta ne on vaikeita! Kolmannen suoran putken persjättöön tuli kiire ja siinä Nipsunkin meno vähän töksähti. Selvittiin kuitenkin taas. Tää rata voitettiin huikealla viiden sadasosan erolla Villeen ja Tillyyn. Ne omat tiukat häviöt jää aina mieleen, mutta osuuhan se joskus näinkin päin :)

B-rata

Hyppyradalla epäilytti päällejuoksukohta putken jälkeen. En osannut arvioida, kuinka paljon hypyn taakse menoa pitää varmistaa, enkä ollut varma, ehdinkö jatkoon tarpeeksi edellä. Nipsu tuli hypyn ihan hyvin, mutta jatkossa olin myöhässä. Nipsu irtosi kuitenkin oikeaan suuntaan eikä tullut hypystä ohi. Kepeille tultiin aika lujaa avokulmasta, tämän Nipsu teki hyvin ja tuntui aika nopealta. Loppuun jouduin tekemään takaaleikkauksen, jossa Nipsu musta empi jonkun verran. Olisi siihen periaatteessa voinut yrittää puolenvaihtoakin, mutta nyt mentiin näin, vaikka sitten treenin kannalta ;) Radalla tuli tosi paljon nollia, selvästi yli puolet melkein 30 koirasta. Nyt Tilly veti pidemmän korren ja voitti Nipsun 12 sadasosalla ;) Olipa agilityjumala tasapuolisella päällä.

Hyppyradasta ei harmillisesti ole videota.

Illalla piti vielä mennä tokoilemaan Luun kanssa, vaikka olisi kyllä laiskottanut. Hyvä että mentiin, oli kivaa ja tehtiin hyödyllisiä juttuja! Oltiin tuossa pienellä lähikentällä. Tuli jo pimeä ja siellä on ihan hyvä valaistus.

Aloitettiin seuraamisjutuilla. Hinkattiin käännöksiä ja vähän askelsiirtymiä. Asenne oli nyt hyvä, kun tehtiin vaan pikkujuttuja. Ehkä siitä johtuen teki vasemmalle käännöksetkin nyt paljon paremmin. Treenaa niitä nyt sitten erikseen, kun ongelma ilmenee lähinnä kisamaisessa seuruussa. Muutenkin nää pikkujutut meni ihan ok.

Sitten idarijuttuja. Merkkeinä mulla oli maahan piirretyt rastit :D Tehtiin ensin pelkkiä istumisia parilla ekalla pätkällä. Istui! Seuraamisessa keuli ekalla pätkällä törkeästi, mutta huomauttamisesta jopa paransi. Tätäkin vois tietty tehdä hihnalla. Sitten tehtiin kokonaisuutena, järjestys M-S-I. Käännyin ekalla kertaa kaksi kertaa vasemmalle... Ehkä en tekisi samaa mokaa oikeasti näkyvillä merkeillä...? Toisella saatiin sitten tehtyä koko setti alusta loppuun. Ja kaikki meni ihan oikein :) Istumisessa annoin vartaloavun ja se oli hidas, maahanmeno ja seisominen hyvät.

Ohjattua noutoa tehtiin ilman noutoa, eli treenattiin pelkkää merkkiä. Vein keskikapulan valmiiksi ja heittelin reunimmaiset. Luu meni merkille päin, mutta ei taas pystynyt kunnolla keskittymään oikeaan paikkaan, kun kapulat vetivät puoleensa... Parin toiston jälkeen meni jo hyvin. Heitin kapulat uudestaan, jonka jälkeen meni heti ekalla kerralla hyvin! Tästä nami ja lelu. Seuraavaksi jätin Luun istumaan ja vein kapulat kävellen. Taas meni muistaakseni kerrasta hyvin. Nälkä kasvaa syödessä, joten hain repusta muutaman lelun, jotka heittelin merkin ympärille. Kauas pomppiva pallo oli Luulle aika kova pala. Nyt ei pystynyt ekalla menemään oikein mitenkään, pyöri vaan merkillä ja katseli leluja. Ei sentään rynnännyt ottamaan, vaan tiesi kyllä, mitä pitäisi tehdä. Tääkin saatiin muutamalla yrityksellä toimimaan. En kuitenkaan heitellyt leluja enää uudestaan, vaan annoin niiden olla paikoillaan.

Kaukoja kokeilin nyt takapalkan kanssa. Namilla mentiin. Vapautin ensin muutaman kerran ihan alusta, sitten jätöstä ja sitten yksittäisistä vaihdoista tai parin vaihdon sarjoista. Tätä voisi kyllä jatkaa, vaikutti ihan hyvältä. Minkäänlaista jähmettymistä ei näkynyt. Teki hyvät maasta istumisetkin.

Loppuun vielä ruudun loppua (ilman ruutua). Ensin muutama maahanmeno suunnilleen evl-etäisyydeltä. Ekalla tarvi kaksi käskyä, sen jälkeen meni ekasta. Seuraamiseen tuloa kierron kautta. Pienesti keulii pitkäksi, vaikka yritän namilla jarruttaa. Mutta ihan ok.

Tuittukin teki merkkiä. Sitä on joskus treenattu, mutta aika kauan sitten. Tuittu oli aivan liekeissä. Tuommoisen merkillemenovauhdin kun saisi Luullekin, niin ihan jees. (Vaikka Luukin menee ihan hyvää vauhtia.) Ainut vaan, että Tuittu on opetettu kiertämään merkkiä, enkä saa sitä mitenkään pysähtymään merkin taakse :D Mutta ei se oo niin justiinsa, pääasia että oli hauskaa.

Tuittu teki myös tolpankiertoa ja siitä muutaman stopin seisomaan ja maahan. Näissäkin se oli seota sukkiinsa ja lähti kiertämään varmaan kauempaa ja pienimmillä avuilla kuin koskaan :)