Käytin Syyn viime viikon maanantaina SmartDog-testissä! Toivoin ensisijaisesti, että se auttaisi ymmärtämään koiraa, jonka lajimäärityksestä linnun ja kalan välillä en ole vieläkään ihan varma, ja että se ehkä jopa paljastaisi Syystä jotain sen käytöstä selittäviä piirteitä. Maatamullistavia tuloksia ei tullut, mutta testi oli toki mielenkiintoinen.

Lisäilen ehkä lopullista analyysia tänne, kunhan saan sen. Impulsiivisuustestissä Syy pärjäsi yllättävän hyvin, sen mukaan se ei ole erityisen impulsiivinen...? Tästä rohkenen olla edelleen vähän eri mieltä ja testaajankin kanssa juteltiin, että tuo oli toki vain yksi testi eikä kerro kaikkea. Osa "impulsiivisuudesta" voi mennä tietty myös ihan vilkkauden piikkiin. Testaaja kuvaili Syytä luonnetestitermein "häiritsevän vilkkaaksi". Odotukset tehtävien välillä ja muistitehtävän aikana olivat aika tuskaa, mutta yleiseen levottomuuteen nähden Syy kykeni keskittymään tehtäviin yllättävän hyvin. Tämä oli sinänsä ihan positiivinen huomio.

Myös ns. mahdottomassa tehtävässä yllätyin positiivisesti siitä, että Syy ei jäänyt vain huutamaan tiloissaan, vaan yritti ratkoa tehtävää loppuun asti, sitten ensireaktioiden jälkeen. Se käytti suunnilleen puolet ajasta itsenäistä työskentelyä ja puolet kyseli apuja, enemmän testaajalta kuin minulta. Se myös vaihteli näiden metodiensa välillä monta kertaa, eli ei jäänyt jumittamaan yhteen. Itsenäinen työskentely ei nyt mitään järin järjellistä ollut, vaan se vain kaapi laatikkoa aivan raivon vallassa :D Siinä oli vähän vaikea pitää pokkaa.

V-aitatehtävän Syy ratkaisi kuudessa sekunnissa. Sarjassamme positiivisia yllätyksiä ;) Loogisen päättelyn tehtävässä siltä loppuivat palikat kesken, mutta liikuttavan tomerasti se yritti! Ihan näytti siltä, että mietti kuumeisesti. Tässä Syyn tehtävää vaikeutti ehkä myös sitten se seikka, että eleissä se oli todella hyvä. Se tarkkaili testaajaa todella huolellisesti ja suoritti eletehtävät lähes täydellisesti. Samoin kuin sitten meni myöskin hämyyn huijaustehtävässä. Myös viimeisen namikonetehtävän se oppi mallista heti ja olisi varmaan pelannut namikoneen kanssa loppuillan :D Syyn kanssa voisikin olla mielenkiintoista kokeilla Do as I do -juttuja!