Mitä piti tapahtua vuonna 2010 ja mitä sitten oikeasti tapahtui?

Tuittu:

Kun eläköitymisen aika koittaa, se tulee olemaan niin vaikeaa ja haikeaa, ettei sitä haluaisi edes ajatella. Nyt mennään vaan vähän kerrallaan ja katsellaan. Ja nautitaan. Yritän pitää mielessä, että niitä aina vaan harvempia jäljellä olevia startteja ei kannata tuhlata. Niistä otetaan kaikki irti, joka kerta.

Näin tehtiin :) Tuloksellisesti Tuitun agilityvuodessa ei ole ollut kehumista, nollaprosenttikin keikkuu hädin tuskin jossain viidessäkymmenessä ;) Mutta kaiken shelttisäätämisen ja bordercollietuskailun seassa olen nauttinut aina, kun olen saanut mennä Tuitun kanssa. Tuittu on joutunut vähän kärsimään, kun olen keskittynyt Nipsuun, eikä Tuittu-asetus ole ollut ihan kohdillaan. Mutta luulen, että se ei välitä. Se on saanut maalissa aina kehuja, rapsuja ja ennenkaikkea herkkuja.

SM-kisoissa tehtiin hieno hyllyrata. Viimeisissä karsinnoissamme oltiin pisteillä kymmenen sakissa, kunnes tehtiin neljännellä radalla toinen hylly. Käytiin ulkomailla kisaamassa, edustettiin Suomea. Voitettiin taas joukkuepiirinmestaruus. Siinä varmaan ne huippuhetket.

Lopetettiin valmennusryhmässä treenaaminen. Tuittu oli viimeinen valkkuryhmässä alusta asti mukana ollut koira. Muutoksen tuulia ei vaan voi estää. Mutta ne kasvattavat.

Olen pistänyt vähän sen varaan, että pennun myötä Tuitunkin toko-ura saa uuden käänteen, kun oletettasti motivoidun treenaamaan säännöllisemmin.

Kyllä, Tuitun kanssa tokoiltiin välillä jopa säännöllisesti. Treenaaminen ei vaan meillä näy koesuorituksissa, joten kaksi surkeaa esitystä käytiin tekemässä. Mutta treenaaminen oli usein ihan kivaa :)

Talveksi jäätiin pois PPK:n ryhmästä sillä optiolla, että palaamme mahdollisesti keväällä rauniotreeneihin. Haluaisin kovasti koittaa PERA-A -koetta, ihan näiden kaikkien vuosien vuoksi.

Wannabe-palveluskoirailut ovat valitettavasti jääneet Tuitulta ihan kokonaan. Se vähän harmittaa. No, Tuittu itse ei PEKO-titteleitä kaipaa ja minä ehkä selviän pettymyksestä ;)

Luu:

Luun myötä ensi vuosi tuo tullessaan varmasti kaikkea uutta ja jännää! Hirveitä tavoitteita ei ole, kunhan opiskellaan yhteistä taivalta ja touhutaan paljon kaikkea. Ikä mahdollistaa toki tokouran korkkaamisen syksyllä, mutta katsotaan sitä sitten lähempänä.

Voinen sanoa, että tavoitteet saavutettiin :)

Tokoa treenattiin melko ahkerasti. Kokeessakin ehdittiin käydä tämän vuoden puolella, 4.12. Ja se sujui ihan kivasti, pisteitä kertyi 185. Luun kanssa tokoilu on ollut mieletöntä. Olen harrastanut yhdeksän vuotta pienen mustan koiran kanssa, joten osaan arvostaa sitä, että koira haluaa tehdä asioita minun kanssani. Ja pieniä asioita. Sitä, että koira tuo mulle palloa. Sitä innostusta koiran silmissä, kun kysyn, että "Tehtäiskö jotain juttuja?" Se, että asioita joutuu vääntämään, korjaamaan ja hinkkaamaan, eivätkä jotkut meinaa sujua sitten millään, se on sivuseikka.

Agility on aloiteltu varovasti, nyt talvella jo vähän aktiivisemmin. Se ei ole ollut yhtään sen helpompaa kuin odotinkaan :D Treeneissä on vuodatettu reilusti verta, kesähelteillä myös hikeä. Ei sentään kyyneleitä, sen verran hauskaa treenaaminen kuitenkin loppujen lopuksi on. Vaikeaa, ihanan haastavaa. Luun menossa ja asenteessa on vaan semmoista poweria, josta tykkään niin paljon, että olen valmis kulkemaan pitkän ja kivisen tien.

Hakua piti treenata enemmän ja aikaisemmin. No, niissä muutamissa treeneissä homma saatiin kuitenkin alkuvaikeuksien jälkeen ihan hyvälle mallille. Semmoiselle, että Luustahan voisi tulla vaikka hakukoirakin :)

Nipsu:

Tavoitteet ovat kuitenkin kasvaneet samaa matkaa Nipsun taitojen ja vauhdin mukana. Keväällä, ehkä jo helmikuun lopussa, on tavoitteena korkata kisaura. Mitä sitten tapahtuu, jää nähtäväksi. Kattellaan... ;)

Kisaura korkattiin ja pistettiin pakettiin ja tauolle kahdeksan kuukauden päästä. Kolmosluokkalaisena, kera arvokisanollien, neljän 0-voiton, kahden agisertin ja yhden hyppysertin. Että noihin tavoitteisiin suhteutettuna ihan kivasti kai meni ;) Kisattiin paljon, varsinkin siinä vaiheessa, kun päätin tosissani yrittää niitä nollia ennen Nipsun juoksua. Epätoivon hetkiäkin koettiin, mutta kun kyseessä on parivuotias koira, jonka kanssa ei ole koskaan treenattu tosissaan, niin ehkä ne kuuluivat asiaan. (Kiitos ihanille ystäville, kun jaksoitte itsesäälissä rypemistä ja uskoitte!) Treenit jäivät aika vähälle. Syksyllä tilanteeseen tuli parannus, kun aloitettiin valmennusryhmässä. Säännöllisistä ryhmätreeneistä ehdittiin nauttia pari kuukautta ennen tauolle jäämistä. Samaan aikaan käytiin muutama kerta tuurailemassa Mouhijärvellä ja huomasin heti, että tehokkaampi treenaaminen alkoi näkyä tatsin paranemisina. Jätin Nipsun tauolle erittäin hyvillä mielin - ja toiveikkaana!

Entä mitä tulee ehkä kenties tapahtumaan vuonna 2011?

Tuittu:

Tuittu agiliitää toivottavasti vielä satunnaisesti ilman huolen häivää. Keväällä tsekataan kunto talvitauon jäljiltä, ja jos mitään radikaalia ei ole tapahtunut, haetaan tuntumaa parillä treenillä ja käydään muutama kisa. Jos puuttuvat SM-nollat saadaan kivuttomasti kasaan, osallistutaan Tuitun kuudensiin SM-kisoihin. Ilman tulostavoitteita. Siitä eteenpäin katsellaan hetki kerrallaan. Mitään jäähyväiskisoja en halua asettaa, mutta ei tässä enää mitään aktiivivuotta vietetä. Niin se vain menee.

Tokoa treenaillaan myös ilman huolen häivää. En ole saanut treeneissä vaatimisella tai palkkaamattomuuden treenaamisella mitään edistystä koesuorituksiin, joten yhtä hyvin voidaan treenailla vain silleen, että on kivaa. Ja käydä kokeessa, jos siltä tuntuu.

Luu:

Tokossa haluttaisiin suorittaa avoin luokka alkuvuodesta, voittaja kesän tienoilla ja ainakin korkata EVL vielä saman vuoden aikana. Sen tarkemmin en osaa sanoa. Kovasti treenataan ja katsotaan mihin se riittää, niinkuin on tapana sanoa.

Agilityvuodesta tulee jännä, sillä suunnitelmiin kuuluu kisauran korkkaus. Jos terveys sallii ja treenit etenevät johonkin malliin, päästään kaahottamaan ykkösten radoille ehkä joskus kesällä tai syksyllä. Ehkä jopa agirodussa...? Ikähän tulee täyteen huhtikuussa, mutta haluan venyttää rimojen nostamista pidemmälle. Eikä me ehkä muutenkaan oltais vielä kisavalmiita. Tulostavoitteita ei vielä ole, mutta toivoisin, että homma olisi loppuvuoteen mennessä semmoisessa paketissa, että selvittäisiin radoista kunnialla läpi.

Hakua päästään toivottavasti treenaamaan useammin kuin tänä vuonna. Myös tottispuolelle ja esineruudulle voisi alkaa tehdä jotain... Kisaamisesta ei vielä edes haaveilla, mutta jos joku sopiva sauma tulee, BH:n suorittamista voisi harkita. Sen kyllä ehtii myöhemminkin. Haku on meille kuitenkin ainakin toistaiseksi kolmoslaji, joten en aio ottaa stressiä sen treenaamisesta tai treenaamattomuudesta.

Muista asioista mainittakoon, että Luun luustokuvaus ja toivottavasti yksi ja ainoa näyttelykäynti pyritään myös hoitamaan vuoden 2011 aikana. Tai ainakin se kuvaus ja varmaan jo alkuvuodesta.

Nipsu:

Nipsu menee maanantaina ultraan! Sitten selviää, jatkuuko tauko. Jos jatkuu ja jos kaikki menee kuin Strömsössä, palailtaan agilitykentille huhti-toukokuussa. Ehditään tempaista muutamat treenit ja toivottavasti parit kisat ennen SM-kisoja. Ensi vuoden arvokisoihin meillä ei vielä ole tavoitteita, johtuen kokemattomuudesta, treenaamattomuudesta, tauosta ja siitä, että Nipsu ei todennäköisesti ole edes fyysisesti vielä parhaassa mahdollisessa kunnossa. Mutta haetaan sitä kuuluisaa kokemusta. Ja mennään tietty täysiä ja yritetään kaikkemme! Tuloksellisiin tavoitteisiin kuuluu valioituminen sekä agi- että hyppypuolelta syksyllä. Muuten toivotaan paljon hyvää treeniä ja paljon hyviä kisaratoja. Paljon uuden oppimista ja paljon edistymistä. Paljon tekniikkaa, paljon rutiinia ja paljon asennetta.

PS. Aloitin treenisuunnitelmien kirjaamiseen pieneen vihkoon ja olen niin ylpeä itsestäni :D Olen jo satunnaisesti oppinut käyttämään paperilappusia, mutta tästä lähtien kirjaan jokaisen treenisuunnitelman ylös samaan vihkoon, josta voin myös tarkistaa edelliset treenit. Nih! Olkoon tämä kirjallinen uudenvuodenlupaukseni.

Hyvää uutta vuotta treenikavereille, kisatutuille, koiraystäville ja kaikille muillekin kivoille tyypeille!