Olin ilmoittanut pienen pähkäilyn jälkeen Luun TamSKin yhden startin iltakisoihin. Meille ei yleensä yhden startin kisat sovi, koska se ensimmäinen rata menee usein höyryjen päästelyyn ja sen jälkeen harmittaa, jos ei saa uutta yritystä. Nyt oli kaiken lisäksi pohjilla melkein kahden viikon treenitauko ja muutenkin Luu on ollut toko-ässämmien jälkeen aika vähällä tekemisellä. Lähtökohdat eivät siis olleet suotuisat, mutta lähdettiin koittamaan. Haasteena ja tavoitteena saada joku järki radalla etenemiseen.

Olin paikalla hyvissä ajoin, koska halusin ehtiä lämppäämään ja touhuamaan Luun kanssa kunnolla ennen rataa. Olinkin sitten tosi hyvissä ajoin, sillä kisat olivat alkaneet myöhässä tuomarin juututtua ruuhkaan ja saapuneen paikalle silloin, kun ensimmäisen radan piti alkaa... Hengailtiin ensin hetki katsomassa medi-ykkösiä (oli kiva nähdä lupaavia TamSKilaisia medejä, tulevaisuuskin näyttää valoisalta! :) ) ja kun maksien tutustuminen näytti olevan alkamassa, lähdin lenkille. Käveltiin 25 min ja takaisin tullessa tutustuminen oli käynnissä... Mr. Murphy oli taas vauhdissa ja muutenkin myöhästynyttä aikataulua sotkivat kaikenmaailman ylimääräiset säädöt. En enää edes katsonut kelloa, mutta varmaan tunnin verran pidin sitten koiraa lämpimänä tokoilemalla, temputtamalla, lämppähyppelemällä ja kävelemällä... Ainakin suunnitelma koiran väsytysyrityksestä toimi! :D Ja seurauskin oli toivotunlainen, Luu lähti radalle ihan hyvällä asenteella eikä räjähtänyt käsiin.

Radassa oli muutamakin mietityttänyt kohta, mutta ihan kiva profiililtaan. Ekassa putkeenviennissä epäilytti, riittääkö vekki, kun koira ei näe putkea tulokulmasta (vaan kauempana olevan putken). Luu vielä tulee alut yleensä niin raivolla, että ihan kevyt ohjaus ei toimi. Tämä meni kuitenkin hyvin, se jopa vähän kokosi mun ohjauksesta :) Rengas hirvitti, kun oli hajoamaton. Se oli onneksi turvallisesti aan jälkeen ja pystyin lähettämään rauhallisesti. Siitä kepeille meni myös hyvin. Keppien jälkeen oli jännittävä kohta, kun piti ehtiä loivalla mutkaputkella koiran edelle. Tääkin meni tosi hyvin, kun otin kepeillä etumatkaa ja törkkäisin keppien jälkeiselle hypylle. Sitten tuli ihan arviointi- ja ohjausvirhe. Yritin keilata Luun putkeen, että pääsen leijeröimään hypyn ja valssamaan putkien väliin. Luun linja oli kuitenkin levinnyt sen verran, että se saapui tilanteeseen suunta kohti vieressäni olevaa hyppyä ja ilmeisesti luki ohjaukseni joksikin sylivekiksi.

Hyllyn jälkeen jatkettiin iloisesti puomille asti. Puomia edeltävä rima tippui ja mun valssi vähän levisi. Puomille sitten selkeä loikka, josta peli seis. Tuomari kommentoi heti, että en ohjannut koiraa suoraa linjaa, vaan se tuli kaarella. Jouduin kisojen jälkeen vielä (ensimmäistä kertaa elämässäni) tuomarin puhutteluun, jossa sain moitteet koiran epäreilusta kohtelusta. Tulipa paha mieli, kun yritän aina parhaani mukaan olla koiralle reilu. Siihen reiluuteen kuuluu oman näkemykseni mukaan se, että koiralle opetetaan mahdollisimman selkeät kriteerit, joista pidetään kiinni mahdollisimman mustavalkoisesti. Tuomarin mukaan en olisi saanut syyttää koiraa ylösnoususta, koska se oli oma ohjausvirheeni. Olin hänen mukaansa linjannut koiran kohti aata. Yritin selittää, että Luun ylösnousut on opetettu (tai opetetaan edelleen...) itsenäiseksi, eivätkä ne perustu omaan ohjaukseeni tai linjan suoristamiseen. Sen kanssa on treenattu vinoja lähestymisiä 180 asteeseen asti. Tuomarin mukaan koira kaiken lisäksi otti ylösnousun. No, jos otti, niin otti toisella etutassulla ihan kontaktin yläreunasta, mutta ei kuitenkaan niin kuin sille on opetettu. Onneksi sain minut ja Luun tuntevilta kommenttia, että toimin ihan reilusti, mutta ei toki ole mukavaa, että siitä saa koiran koulutushistorian tuntematon päinvastaisen kuvan.

No, ollutta ja mennyttä. Yritetään unohtaa ja jatketaan kontaktitreenejä! Niin paljon mieluummin kehuisin, jatkaisin rataa ja palkkaisin :) Nyt harmitti lisäksi kovasti se, että hyvä alkurata jäi ikävän lopun varjoon, enkä päässyt palkkaamaan Luuta siitä. Kaiken kaikkiaan jäi hyvä mieli Luun asenteesta (kontaktia lukuunottamatta), se oli haastaviin lähtökohtiin nähden varsin kiltillä tuulella :)

Video