Jos Tuitun kanssa on helppo tehdä nollia agiliidossa, niin tokossa se on suorastaan naurettavan helppoa! Se vaivannäkö ja rahanmeno täytyy kärsiä, että ajelee sunnuntaiaamuna 1,5 tuntia Ulvilaan, viettää koepaikalla tunnin verran ja ajelee toiset 1,5 tuntia takaisin Tampereelle. Parikymppiä menee ilmoittautumismaksuun ja 3,5 € voi laittaa vielä huoltoasemasämpylään, että jaksaa koko koettelemuksen. Kotona voi sitten syödä suklaata, joka on ostettu edullisesti Lidlistä.

Oikeasti on aika turhauttavaa se, että kun astun Tuitun kanssa kehänauhojen sisäpuolelle, kaikelta tehdyltä työltä ja jokaiselta treenaamiseen kulutetulta tunnilta putoaa pohja samantien pois. Koira tekee vuoroa odotellessa kaiken näppärästi ja iloisesti, mutta heti koesuorituksen alkaessa lamaantuu täysin ja menee ihan koomaan. Kaikki varmaan ajattelevat, että menisi tuokin kotiin treenaamaan, eikä tulisi kokeisiin hinkkaamaan koiralla, joka ei osaa edes seurata. Vuodesta vuoteen...

Näin se meni tänään (tuomarina Tiina Heino):

Paikkamakuu 10 - Oli kuulemma pyydystellyt häiritseviä ötököitä, mutta tämä annettiin anteeksi.

Seuraaminen 8 - Tässä taidettiin saada vähän niitä kuuluisia söpöyspisteitä... Paikallaan kääntymiset, askeleet oikealle ja muu seuraaminen pätkittäin ihan jees, muuten haahuilua.

Istuminen 9 - Seuraaminen huonoa, muuten hyvä.

Luoksetulo 0 - Teki kyllä kaiken, mutta ilmeisesti liikaa virheitä. Seisominen valui ja sivulletuloon tarvittiin kaksi käskyä.

Ruutu 9 - Ainoa asia kokeessa, johon olen tyytyväinen. Oikeastaan tosi tyytyväinen :) Bongasi ruudun heti virittelyssä ja meni suoraan ja lujaa ihan takareunaan asti. Piste lähti liikkumisesta pysäytyskäskyn jälkeen.

Hyppynouto 0 - Löysä kuin mikä. Mallaili kapulaa suuhunsa ja näytti kiertävän takaisintullessa, joten liikuin pai askelta avuksi.

Metallinouto 5 - Oli löysä, mälväsi vähän ja tiputti kapulan sivulla.

Tunnari 0 - Ei tuonut väärää ;) Tää oli ihan uus juttu, nuuski kapulat ja meni makaamaan niiden viereen! Uudella käskyllä nuuski uudestaan, mutta meni taas makaamaan. Menin lähemmäksi auttamaan, niin nosti kyllä oman. Tuittu oli todella löysän oloinen, ihan kuin ei olisi vain jaksanut.

Kaukot 0 - Ei noussut makuuasennosta mihinkään. Ei vaikka lopulta menin ihan sen eteen käskyttämään.

Kokonaisvaikutus 7 - Tuittu oli kuulemma nimensä veroinen.

Kotimatkalla mietin jo jatkoa. Millään en haluaisi luovuttaa, koska treenaaminen Tuitun kanssa on nykyään aika kivaa, ainakin useimmiten, enkä usko, että koesuorituksesta selviytyminen voi olla niin mahdotonta. Mietiskelin, jos kokeilisi kisamaisempia treenejä ja palkkaamattomuutta järjestelmällisemmin. Jonkunlainen vaatimustasokin pikkukoiralle täytyisi varmaan asettaa, vaikka sitten vähän pahalla, jos ei pelkkä hyvä auta...?